Uživajte u bogatstvu okusa domaće trpeze i kušajte neku od prepoznatljivih visočkih delicija

Poznato je da Visoko baštini bogatu kulturno- historijsku razglednicu pokretnog i nepokretnog kulturnog blaga, koje je motiv vaše posjete, ali da bi vaš boravak bio potpun i da biste u pravom smislu doživjeli Visoko poželjno je da probate neki od visočkih tradicionalnih specijaliteta. Kakvog to okusa i mirisa može biti Visoko, šta se to uzgaja na njegovim plodonosnim poljima i baštama? Osim onih tradicionalnih jela, koja se vijekovima njeguju i dio su visočke sofre, postoje proizvodi i delikatese, koje su svojstvene samo za visočko područje, te nose epitet visočkih brendova. Dok šetate visočkom čaršijom osjetit ćete miris tradicionalnih jela bosanske kuhinje, a primamit će vas i opojni miris svjetski poznate “ Zlatne džezve “, prave bosanske kahve i visočkog brenda.

Od davnina su visočka ruralna područja poznata kao plodonosna, gdje mnoga sela baštine autentične proizvode, a lokalni proizvođači nadaleko poznati kao radišni i ljubazni domaćini. Ono po čemu je Visoko prepoznatljivo i bez čega ne bismo mogli zamisliti visočku platu je nadaleko poznato visočko suho meso. Zanatska proizvodnja, koja se u krugu porodične tradicije prenosi s koljena na koljeno, sada već kroz vijekove, učinila je da se visočka pečenica i službeno proglasi geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom. Tradicija, kulturno naslijeđe, poseban način proizvodnje, običaji i umijeće, pretočeni u ukusan, mirisan i prepoznatljiv komad mesa, gastronomski užitak- visočku deliciju. A nedaleko od centra grada, na plodonosnom moštranskom polju uzgaja se jedan od poljoprivrednih brendova Visokog- moštranska paprika, koja izgledom, okusom i mirisom čuva svoju originalnost.

Prostrani pašnjaci pojedinih visočkih predjela osnova su za prozvodnju domaća hrane, posebno mliječnih proizvoda, poput svježeg i suhog sira, te kajmaka. A ukoliko želite da se malo osvježite i zasladite, ne propustite svoja čula okusa počastiti svježe ubranim jagodama iz srhinjskih vrtova ili da se osvježite domaćim prirodnim sokovima.

